Yenidünya (Malta Eriği) & Beta Karoten

Betül YALMAN | 16.05.2020

Bağışıklık sistemimiz için tükettiğimiz meyvelerin önemi  büyüktür. Sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve fenolik bileşikler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken hastalıklara karşı vücut direncimizi de arttırırlar.

Tüketmek için tam mevisimi olan “Yenidünya” gülgiller familyasından olup, yaprak dökmeyen ağacın sarı ya da turuncu renkli sulu meyvesidir. Malta eriği, subtropik bir meyvedir. Subtropik meyveler genel olarak dünyada az üretilen ve az bilinen türlerdir. Anavatanı Çin, Japonya ve Kuzey Hindistan’dır. Ülkemizde ise üretilen yenidünyanın yaklaşık %97,5’u Akdeniz Bölgesinden elde edilmektedir. 

BETA KAROTEN

Meyve ve sebzeler besinsel değerlerinin yanı sıra renk pigmentleri içerirler.Meyvelerde iştah açan canlı renkleri sağlayan özel pigmentler bulunur.Yenidünya meyvesinde de bulunan, kimyasal formülü C40H56 olan beta karoten, kırmızı-turuncu rengi verir ve sadece bitkilerde bulunan bir pigmenttir.

Çiğ meyvelerde beta karoten trans yapıda bulunur fakat pişmiş meyvelerde cis formundadır. Cis izomerler; daha kısa, daha kararlı ve biyolojik olarak daha iyi kullanılabilir haldedir. Dolayısıyla pişmiş halde tüketmek beta karoten emilimini arttırır. Hatta  Gaziantep’de yenidünya pişmiş halde “Yenidünya Kebabı” olarak tüketilir.

Beta karoten insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Çünkü beta karoten, insan vücudunda A vitaminine dönüşür ancak tümü dönüşmez. A vitamini özellikle; cilt, bağışıklık sistemi ve gözler için önemlidir. Ayrıca beta karoten; bağışıklık sistemimiz için önemli olan, vücudumuzu alerji, bakteri ve virüslere karşı koruyan T hücrelerinin de aktivitesini arttırır.

Ayrıca yenidünya içerdiği lif oranı sayesinde sindirim sistemimize de yardımcı olurken, flavonoidler sayesinde de hücrelerin zarar görmesini önler.



Kaynaklar:

1.
https://www.academia.edu/13420214/Beta-carotene

2.
http://acikerisim.nku.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/20.500.11776/1085/0050471.pdf?sequence=1

3.
http://www.turkomp.gov.tr/food-yenidunya-401

4. https://ansiklopedi.halisinden.com/Yenid%C3%BCnya