Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir?

Cemre PAKSOY | 12.01.2024

Bağırsak gazı ve belirtilerini azaltmak için yapılabilecekler yemek yerken hava yutmayı önlemek ve yeme alışkanlıklarını değiştirmek olarak sıralanabilir. Hava yutmayı azaltmak için sakız çiğnemek ve gazlı içecek içmekten kaçınılması önerilir. Yemek yerken veya içecek içerken konuşmamak, oturarak ve yavaş yemek hava yutmayı önlemeye yardımcı olur. Pipet kullanmamak da hava yutmayı azaltabilir. Protez kullanan bireylerin, protezin boşluk kalmayacak şekilde yerleştiğini kontrol ettirmeleri gerekir.

Fazla bağırsak gazı sıkıntısı yaşayan bireyler, sağlık uzmanları kontrolünde beslenme alışkanlıklarını değiştirerek bu sorunu çözebilir. Gaz sıkıntısını arttıran gıdaları belirleyerek daha az tüketmek önerilir. Örneğin Iahana, karnabahar, kara lahana, pazı gibi sebzeler ve fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller bazı insanlarda daha fazla bağırsak gazına sebep olur. Lif, fruktoz veya laktoz içeren yiyecekler veya içecekler, isimleri "-ol" ile biten tatlandırıcıları içeren şekersiz şekerleme, sakız veya diğer ürünler de bağırsak gazına sebep olabilir.

Bunun yanı sıra bağırsak gazı çölyak, irritabl bağırsak sendromu, lektin duyarlılığı ve laktoz intoleransı gibi sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. En doğru tedavi için bir doktora danışmak önerilir. Son olarak sindirimi rahatlatacak çeşitli egzersizler de gaz sorununu hafifletmek için uygulanabilecek yöntemler arasındadır.

Kaynakça:

U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). Treatment for gas in the digestive tract - niddk. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gas-digestive-tract/treatment