Şarapların Saklanmasında Dikkat Edilecek Noktalar

19.03.2017

   Şarabın Uygun Saklama Koşulları

   Şarabın servisi kadar, öncesi, ani saklanması da kalitesini korumak ve artırmak açısından oldukça önemlidir.

   Şarapların saklanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar:

   1. Şişelerin Yatık Saklanması: Şişelenmiş şarapta, şarabı havadan ayıran mantardır. Mantar tecrit görevini, ancak şarapla ıslanmış olduğu zaman tam olarak yapar. Mantar kuru olduğu zaman tecrit görevini yerine getiremez; mantar ile şişe arasında, az da olsa bir hava geçirgenliği olur. Yatık tutulan şişelerde mantar şarapla ıslanır, şişer ve hava geçirgenliği önlenir.

   2. Direkt Işıktan Uzak Saklama: Şarabın iyi saklanabilmesi için ortamın loş olmasına dikkat edilmelidir. Işığa maruz kalan bir şarap yorulur ve erken yaşlanır. Ayrıca, UV ışınları şarabın kötü kokular oluşturmasına neden olur.

   3. Sabit Isı (10- 20 Derece): Yüksek sıcaklıkta muhafaza edilen şarap ısınır, dolayısıyla genleşir. Şişenin içinde çok az miktarda kalan hava ve karbondioksit gazını sıkıştırır, basınçlarını artırır. Bu gazlar ve onların açtığı yoldan şarap, şişeden dışarı sızar.

   Soğuyan şarap şişesinde ise, yukarıda söylenenlerin tersi meydana gelir. Şarabın hacmi küçülünce, şişe içinde bir vakum meydana gelir. Bu sefer de, hava şişe içine sızar. Bu nedenle, şarapların sabit ısıda muhafaza edilmesi gerekmektedir.

   Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişimlerin neticesinde, şişenin içine giren hava, şarabın bozulmasına neden olur. Isı 10 C nin altına düştüğünde, şarap iyi bir şekilde yıllanmaz; 20 derecenin üstünde ise şarap erken yıllanır.

   4. Nem: Şarap şişelerinin mantarlarının ıslak olabilmeleri için şişelerin yatık olarak saklanmasının yanı sıra ortamdaki nem oranının yaterli bir seviyede olması gerekmektedir. İdeal nem oranı %70 civarındadır.

   5. Havalandırma: Havalandırmanın olmadığı ortamlarda kalan şaraplarda, kapalı ve havasız kalmış olmanın verdiği ağır bir koku oluşur. Havalandırma eksikliği varsa, ortamdaki kötü kokular şaraba geçer.

Kaynak: Şarabın ABC' si

Konu hakkındaki güncel, kaynakçaya sahip yazımız için tıklayınız.