Krill Yağı Nedir?

Merve BEKTAŞ | 10.04.2020

Deniz yaşamı için en büyük besin kaynağını olan krill, tüm okyanuslarda bulanan, yüksek oranda uzun zincirli doymamış yağ asidi içeren, kabuklu, küçük, karides benzeri canlılardır. 

Krill Yağının İçeriği
  Bu canlıdan elden edilen krill yağı eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) da dahil, n-3 yağ asitlerinden oldukça zengindir. Ayrıca astaksantin (provitamin E), bol miktarda fosfolipid, flavonoid, A vitamini, alfa linolenik asit (ALA), astasin ve diğer besin maddelerini içermektedir. Çok çeşitli yağ asitlerinden oluşan krill yağı beslenme açısından omega-3 yağ asitlerinin sürdürülebilir kaynaklarındandır ve astaksantin olarak bilinen çok güçlü bir antioksidan içermektedir.
Krillerin EPA ve DHA bakımından zengin bir içeriğe sahip olması, mikroalglerle beslenmelerinden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, kriller yüksek sindirme potansiyeli olan enzimlere sahip olduklarından kendilerini sindirim enzimleriyle parçalamaya başlamaktadır. Bu yüzden krillerin yakalandıktan kısa bir süre içinde işlenmeleri gerekmektedir.

Krill Yağının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri 

Krill yağının olumlu etkileri EPA ve DHA içeriğinden ileri gelmektedir. Omega -3 yağlarının tüketiminin insan sağlığı üzerine özellikle kardiyovasküler hastalıklara karşı yararlarını gösteren birçok çalışma mevcuttur. Düzenli olarak tüketilen EPA/DHA, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet, kanser, Alzheimer, iltihaplanma ve oksidatif strese karşı koruyucu etki yapmaktadır. Deniz balığı ve deniz ürünlerinin tüketilmesi akıl sağlığının korunması, beyin gelişimi üzerinde etkili olduğu ve hafıza güçlendirmede önemi olduğu bilinmektedir. Ivanova ve arkadaşlarının bir araştırmasına göre krill yağı ve balık yağı desteğinin insülin duyarlılığında ve sekresyonunda iyileşme sağlayabileceği bildirilmiştir. Yapılan çalışmalarda, düşük oranlarda omega3 ve omega6 yağ asitleri alan batı toplumlarında meme kanseri ve kalp hastalıkları oranının yüksek olduğu, Japonya, Grönland, Alaska gibi bölgelerde yaşayan yüksek omega 3 alımı olan popülasyon gruplarında ise meme kanseri ve kalp hastalıkları oranının düşük olduğu görülmüştür.


SONUÇ
Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve yeterli beslenme çok önemlidir. Vücudumuza alınan besinler yaşam kalitemizi önemli bir miktarda etkilemektedir. Temel organik bileşiğimiz olan yağlar burada karşımıza çok çıkmaktadır. Çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan Krill Yağı biyoyararlılığı yüksek bir deniz canlısından elde edilen ürünüdür. En önemli içeriği EPA, DHA olan ve daha birçok besin içeriği ile sağlığımız üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Birçok kronik rahatsızlığa, beyin ve zeka gelişimine, sağlık sorunlarına iyi gelen Krill yağı her yaş grubunun tüketmesi gereken bir yağ asididir. Gıda takviyesi olarak da kullanılan bu yağ günlük yaşantımızda yer almaktadır.

DİPNOT

EPA: Beş çift bağlıdır. 20 C’lu, Eikosapentaenoik asittir. Molekül formülü C20H30O2’dir. Anne sütünde, somon, sardalye, uskumru, ton balığı vb. Gibi soğuk su balıklarında bol miktarda bulunmaktadır. DHA: Diğer ismi servoik asittir. Altı çift bağlıdır. 22 C’lu dokosahekzaenoik asittir. Molekül formülü C22H32O2’dir. EPA gibi anne sütünde ve soğuk su balıklarında bol miktarda bulunur.


Kaynaklar:

• Constable, A.J.(2011). Lessons from CCAMLR on the implementation of the ecosystem approach to managing fisheries. Fish Fish, 12:138-151.

• Adarme-Vega, T.C., Thomas-Hall S.R. and Schenk, P.M., (2014). Towards sustainable sources for omega-3 fatty acids production. Current Opinion in Biotechnology, 26:14–18. 

• Zhu JJ, Shi JH, Qian WB, Cai ZZ, Li D. Effects of krill oil on serum lipids of hyperlipidemic rats and human SW480 cells. Lipids Health Dis 2008;7:30. 

• Nicol, S., Foster, J., Kawaguchi, S., (2012). The fishery for Antarctic kril recent developments. Fish, 13:30-40. Summarizes the current status of Krill fishery and the changes that are affecting it. 

• Kwantes JM, Grundmann O. A Brief Review of Krill Oil History, Research, and the Commercial Market. J Diet Suppl. 2015; 12(1):23–35. 

• Winther B, Hoem N, Berge K, Reubsaet L. Elucidation of phosphatidylcholine composition in krill oil extracted from Euphausia superba. Lipids 2011;46:25– 36. 

• Dasilva G, Boller M, Medina I, Storch J. Relative levels of dietary EPA and DHA impact gastric oxidation and essential fatty acid uptake. J Nutr Biochem. 2018; 55: 68–75. 

• Fabian CJ, Kimler BF, Hursting SD. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Breast Cancer Res. 2015; 17: 62. 

• MEB,Gıda Teknolojisi-lipitler- Ankara 2011. • Çelebi, Kaya. Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri 2017; Pages 105 - 112