Kraliyet Jölesi-Arı Sütü

Betül YALMAN | 14.04.2020

İngilizcede Kraliyet Jölesi (Royal Jelly) olarak adlandırılan arı sütü;genç arıların ürettiği, larvaların büyümesi için gerekli olan gıda maddelerini içeren, rengi krem ve beyaz arasında değişen asidik bir salgıdır. Genç arılar,arı sütünü larvaların olduğu hücrelere koyarlar. Bu salgı, işçi ve erkek arıların larvalarının gelişmesi için kullanılırken özellikle kraliçe arının beslenmesininde önemli bir role sahiptir dolayısıyla kraliyet jölesi olarak adlandırılır. Arı sütü özellikle eczacılık, gıda ve içerdiği antioksidanlardan dolayı kozmetik sektöründe kullanılır.


ARI SÜTÜNÜN ÜRETİMİ

Fonksiyonel gıdalardan biri olan arı sütü üretiminde ana bileşen arı ekmeği ve polendir. Genç arılar bunlarla beslenir ve çok sayıda genç arıdan oluşan bir kolonide en çok arı sütü üretimini bir haftalık oldukları zaman üretirler. Yapısal olarak içinde çözülmemiş granüller bulunur ve bundan dolayı jel görünümündedir. Kraliçe arı, işçi arılardan daha fazla arı sütüyle beslendiğinden dolayı daha büyük ve daha güçlüdür. Bundan dolayı daha uzun yaşarlar. Ne kadar değerli bir salgı olduğunu buradan anlayabiliriz.

  

ARI SÜTÜNÜN BİLEŞİMİ                                          (g/100)

Su……………………….....60-70

Karbonhidrat…………….11-23

Protein………………….…9-18

Yağ………………………...3-8

Fruktoz-Glikoz-Sükroz….7-18

                                                                         VİTAMİNLER………………………..B1,B2,B6,B12,Folik Asit(B9),C,E

                                                                        MİNERALLER………………………..Potasyum,Magnezyum,Kalsiyum,Demir

                                                                        ESANSİYEL AMİNO ASİTLER….Triptofan,Arginin,Metionin,Lösin,Lizin


   
Arı sütünün içeriği, arı ekmeği ve polenden gelir. Fakat arı ekmeğini sindirilmesi için salgılanan salgı maddeleri, arı sütüne arı ekmeğinden daha çok serbest amino asit ve kısa proteinler (oligopeptitler) verir, bunlar da yağ asitleri ile birlikte bağışıklık için önemli bir madde olan “royalisin” peptidini oluştururlar. Arı sütü bu yüzden asidiktir ve geniş bir bakteri spektrumu ile mücadelede etkilidir.

Royalisin,güçlü bir antimikrobiyal peptittir (AMP). Yapılan çalışmalarda düşük konsantrasyonda bile bazı gran pozitif bakterilere karşı antibakteriyal
aktivite göstermiştir. Ek olarak, arı sütündeki ikincil metabolitler ise hem bazı gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı antibakteriyal aktivite  göstermiştir.

Arı sütü soğutma veya donma olmadan sadece sınırlı bir süre (5 gün) bozulmadan kalır, ancak bal ile karıştırılarak daha uzun süre saklanabilir.



Kaynaklar:

1)https://www.academia.edu/41856753/Structural_Nutritional_and_Antimicrobial_composition_of_Royal_Jelly

2) https://www.academia.edu/7277356/Bee_products_properties_processing_and_marketing