Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Son yıllarda popülerleşen detoks suları, detoks diyetleri ve yöntemleri; kilo verme konusunda detoks ürünlerine başvurulmasını arttırmış ve böylece detoks günümüzde bir kurtarıcı olarak karşımıza çıkmıştır. Peki nedir bu detoks? Ne işe yarar ve nasıl yapılmalıdır? Kilo vermek ile ne kadar bağlantılıdır ve başarılı mıdır? Gelin bunların hepsini birer birer açıklayalım.
Detoks, vücutta birikmiş toksinlerin (pestisitler, antibiyotikler, hormonlar, ağır metaller vb.) atılmasına verilen isimdir. Vücudumuzdaki 6 yapı detoks görevini muntazam bir şekilde yerine getirmektedir. Bu yapılar sırasıyla karaciğer, böbrekler, gastrointestinal sistem, solunum yolu, deri ve lenf sistemidir. Detokstan sorumlu organların çalışması; vücuda giren toksik maddeler, ilaçlar, alkol, uyuşturucu ve stres yüzünden azalabilir veya yeterli olmayabilir. İşte tam böyle durumlarda organlarımızı güçlendirecek, detoks faaliyetini yükseltecek ve üzerindeki yükü azaltacak şekilde beslenmemiz gerekmektedir.
Sağladığı nimetlerin saymakla bitmediği doğa, bu konuda da bizlere yardımcı olacak besinler sunmaktadır. Peki hangi besinleri tüketirsek vücudumuzun detoks yeteneğini yükseltebiliriz veya organlardaki fonksiyonel azalmayı arttırabiliriz?
Piyasada satılan detoks temalı zayıflatma vaadi bulunan ürünlerin, bilimsel bir dayanağı yoktur. Detoks yağ yakımı sağlamadığı için kilo verdirmez, ancak sağlıklı beslenmenin getirisi olarak metabolizmayı düzenler ve böylece yağ yakımı hızlanabilir. Et, balık, süt ve süt ürünleri gibi toksin bulunma olasılığı yüksek besinler tükettiğimizde; fazla ilaç veya alkol alımında; detoks oranı yüksek besinlerle diyetimizi dengelemeli ve vücudumuzu toksinlerden arındırmalıyız. Detoks yapmamızın önceliği kilo vermek değil, toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırmak olmalıdır.
Yazar: Beyzanur AYKANAT
Kaynaklar:
https://foodrevolution.org/blog/detoxifying-foods/
https://www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse