Detoks Yeteneğini Arttıran Besinler

31.05.2020

Son yıllarda popülerleşen detoks suları, detoks diyetleri ve yöntemleri; kilo verme konusunda detoks ürünlerine başvurulmasını arttırmış ve böylece detoks günümüzde bir kurtarıcı olarak karşımıza çıkmıştır. Peki nedir bu detoks? Ne işe yarar ve nasıl yapılmalıdır? Kilo vermek ile ne kadar bağlantılıdır ve başarılı mıdır? Gelin bunların hepsini birer birer açıklayalım.

Detoks, vücutta birikmiş toksinlerin (pestisitler, antibiyotikler, hormonlar, ağır metaller vb.) atılmasına verilen isimdir. Vücudumuzdaki 6 yapı detoks görevini muntazam bir şekilde yerine getirmektedir. Bu yapılar sırasıyla karaciğer, böbrekler, gastrointestinal sistem, solunum yolu, deri ve lenf sistemidir. Detokstan sorumlu organların çalışması; vücuda giren toksik maddeler, ilaçlar, alkol, uyuşturucu ve stres yüzünden azalabilir veya yeterli olmayabilir. İşte tam böyle durumlarda organlarımızı güçlendirecek, detoks faaliyetini yükseltecek ve üzerindeki yükü azaltacak şekilde beslenmemiz gerekmektedir.

Sağladığı nimetlerin saymakla bitmediği doğa, bu konuda da bizlere yardımcı olacak besinler sunmaktadır. Peki hangi besinleri tüketirsek vücudumuzun detoks yeteneğini yükseltebiliriz veya organlardaki fonksiyonel azalmayı arttırabiliriz?

  1. Turpgiller ve Yeşil Yapraklılar Sebzeler: Turpgiller ve brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzeleri içeren yeşil yapraklılar neredeyse her sağlıklı gıdalar listesinde başı çekmektedir. Safra ve dışkı yoluyla toksinlerin atılmasını sağlayan lifleri içeren bu sebzeler, karaciğer sağlığını arttırmakta büyük rolüstlenmektedir.
  2. Limon: İçeriğindeki sitrik asitle karaciğer fonksiyonunu koruyan ve oksidatif zararı önleyen limon, detoks sistemimizin en iyi dostlarındandır.
  3. Avokado: Zengin antioksidan ve besin değerleriyle birlikte içeriğindeki yağ asitleri sayesinde güçlü bir karaciğer toksini olan D-galaktosaminin neden olduğu hasara karşı koruma sağlayan avokado, sofraların yeni gözdesi.
  4. Elma: İçeriğindeki pektin, cıva ve kurşun gibi ağır metallerin atılmasına yardımcı olarak detoksa olumlu etki sağlamaktadır.
  5. Sarımsak, Zerdeçal ve Zencefil: kanserojenlerin aktivasyonunu inhibe ederek detoksifikasyonu arttıran sarımsak, antibakteriyel ve antioksidan etkileri kanıtlanmış zerdeçal ve oksidatif strese karşı koruması bulunan zencefilin detoksifikasyon sistemine iyi geldiği bilinmektedir. Bunlara ek olarak yeşil çay, kişniş, yaban mersini ve pancar da detoks etkisi olan besinlerdir.

Piyasada satılan detoks temalı zayıflatma vaadi bulunan ürünlerin, bilimsel bir dayanağı yoktur. Detoks yağ yakımı sağlamadığı için kilo verdirmez, ancak sağlıklı beslenmenin getirisi olarak metabolizmayı düzenler ve böylece yağ yakımı hızlanabilir. Et, balık, süt ve süt ürünleri gibi toksin bulunma olasılığı yüksek besinler tükettiğimizde; fazla ilaç veya alkol alımında; detoks oranı yüksek besinlerle diyetimizi dengelemeli ve vücudumuzu toksinlerden arındırmalıyız. Detoks yapmamızın önceliği kilo vermek değil, toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırmak olmalıdır.


Yazar: Beyzanur AYKANAT


Kaynaklar:

https://foodrevolution.org/blog/detoxifying-foods/

https://www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction