Açıkta Satılan Gıdalardaki Tehlike Nedir?

31.05.2022

Tehlike ve Risk kavramları günlük hayatta sıkça birbiri yerine kullandığımız kavramlardır. Fakat aralarındaki farkı anlamak daha bilinçli kararlar almamıza yardımcı olabilir. Örneğimiz, karşıdan karşıya geçmek olsun.

Bu durumda araçlar insanlar için bir tehlike arz eder. Risk ise kazanın gerçekleşme olasılığıdır.

Eğer nadiren araba geçen sakin bir yolda karşıdan karşıya geçiyorsanız, bir arabanın size çarpma riski oldukça düşüktür. Tersine, trafiğin hızla aktığı yoğun bir yolda karşıdan karşıya geçiyorsanız, risk çok yüksektir. Bu durumda kazanın oluşma riskini azaltmak için yaya geçidini ve trafik ışıklarını kullanırsınız.

Fakat arabaların varlığı her zaman bir tehlikedir.

Özetle:

  • “Tehlike” zarar verme kabiliyetine sahip herhangi bir şeydir ve sabittir.
  • “Risk” tehlikeden zarar görme olasılığıdır ve sabit değildir. Koşullara bağlı olarak değişebilir.

Peki bütün bunların konumuzla ne ilgisi var?

Konumuz gıdalar olunca güvenli olmayan bir gıdanın tüketimi “tehlike” arz eder. Güvenli olmayan gıdaları tüketmeyerek bu durumun gerçekleşme riskini azaltabiliriz. Güvenli olmayan gıdalar; nerede üretildiği belli olmayan, herhangi bir denetim zincirinde bulunmayan ambalajsız gıdalardır.

Ambalajsız gıdalardaki gıda güvenliği sorunları, herhangi bir denetim zincirinde olmadığı yani denetlenemediği için oldukça yüksektir. Dolayısıyla bu gıdaların tüketimi de oldukça risklidir.

Karşıdan karşıya geçerken yaya geçidini ve trafik ışıklarını kullanmayıp sadece yolu kontrol ederek karşıya geçmek bizi bir kereliğine karşı tarafa ulaştırmış olabilir. Fakat bunu alışkanlık haline getirmek ve sürekli uygulamak bir kazanın gerçekleşme riskini büyük oranda artırır.

Kaynak: EUFIC (2017) Difference Between Hazard and Risk