Şeker Yerine Hurma, Hurmanın Faydaları Nelerdir?

30.04.2020

Latince adı Phoenix dactylifera olan hurma sıcak iklimlerde yetişen hem taze hemde kurutulmuş şekilde tüketilen sağlık üzerinde oldukça faydalı bir besindir.Hurma meyvesi ülkemizde özellikle Ramazan aylarında sıkça tüketilmektedir bunun başlıca sebebi ise  uzun süren açlıktan sonra kan şekerini düzenleyici etkisi olmasıdır.

Hurmanın direk meyve olarak tüketiminin yanında hurma suyu konsantresi,hurma şurubu,hurma pekmezi ,marmelat  gibi kullanımları da oldukça yaygındır.

Son zamanlarda hazırlanan gıda ürünlerinde şeker yerine kullanımı yaygınlaşmıştır. Hurma meyvesinin  içinde bulunan %44-88 oranındaki şeker bu kullanımı destekler niteliktedir. Şeker içeriği yüksek olmasına rağmen glisemik indeksinin düşük olması yani kan şekerini aniden yükseltmemesi de tüketimini yaygınlaştırmaktadır.

Hurma meyvesi başta potasyum olmak üzere kalsiyum ,magnezyum ve demir gibi mineralleri yapısında bulundurmaktadır.Demir ve mineral içeriğinden dolayı hurmanın doğumu ve doğumdan sonraki süreci rahatlattığı ,kanamayı azalttığı da belirtilmektedir.Bu yüzden yeni doğum yapmış bireylere süt salgısının artması için hurma kompostosu  verilmesi hem doğal  olması hemde ilave şeker bulundurmamasından bu süreci daha sağlıklı geçirmesini sağlayacaktır ve hızlı kilo almasının önüne geçecektir.

Hurma bilinen çoğu meyvenin aksine protein içeriğine sahiptir ve 23 çeşit aminoasit içermektedir.Sağlık üzerine faydalarıyla bilinen pektin ise  %0,5- 3,9 oranında bulunmaktadır.

  • Sindirim üzerinde olumlu etkisi
  • Antioksidan özellikte olması
  • Mide ülserini iyileştirici olması
  • Bağışıklık güçlendirici
  • İçerdiği mineraller sayesinde kemikleri güçlendirmesi  gibi sağlık açısından yararlarının yanı sıra son zamanlarda sadece gıda olarak tüketilmeyip
    içerdiği fitohormonlar sayesinde yaşlanmayı geciktirici bakım kremlerinde de kullanılmaktadır.

Çeşitli kanser ve kalp-damar hastalıklarında meyve tüketiminin hastalıkları engelleyici etkide olduğu bilinmektedir bunlara ek olarak hurmanın  özellikle 
kurutularak prostat kanseri üzerinde ve posalı yapısından dolayı da kolon kanseri üzerinde  olumlu etkileri olabileceği bildirilmiştir.


Kaynaklar:

[1] Al-Farsi M, Alasalvar C, Morris A, Baron M, Shahidi F. Comparison of antioxidant activity, anthocyanins, carotenoids, and phenolics of three native fresh and sun-dried date (Phoenix dactylifera L.) varieties grown in Oman. J Agric Food Chem 2005;53(19):7592-9.

[2] Naturland e.V. Organic Farming in the Tropics and Subtropics: Date Palm. 2002

[3] Aktürk,Z.,Işık,M.,Besin Değeri ve Sağlık Açısından Hurma,Konuralp Tıp Dergisi 2012;4(3): 62-68

[4]  Al-Abdulhadi I, Ali-Dinar H, Ebert G. Date Palm (Phoenix Dactylifera L.) — A Potential Food Security in the Kingdom of Saudi Arabia — Research and Development. 2004.