Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Birçoğumuzun vazgeçilmezi olan çikolata, pastacılıkta kullanılan temel ürünlerden biridir. Süslemede, dekor hazırlamada ve kaplamada tercih edilmektedir. Pralin ise çikolataya benzetilen farklı bir üründür. Genellikle içi krema dolgulu çikolatalı şeker olarak tarif edilir [1]. Fransızca kökenli bir kelime olan pralin, karamelize şekerli badem veya fındık kaplı şekerleme anlamına gelir. Şunu da eklemek gerekir ki, pralinler için ne kadar fazla yapım tekniği varsa, o kadar fazla tanım yapmak mümkündür [2]. Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği'ne göre pralin "Toplam ürün ağırlığının % 25’i siyah çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların kombinasyonundan, karışımından veya herhangi birinden yada dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolata" olarak tanımlanmaktadır [3].
Pralin’in Tarihçesi
Pralin, dünyanın en iyi çikolatasını üreten ülke olarak bilinen Belçika'nın ikonik bir ürünüdür. Pralinin icat edilme hikayesi 1857'de Jean Neuhaus, Brüksel'in merkezinde yer alan Galerie de la Reine'de bir eczane-şekerleme dükkanı açması ile başlar. Müşterilerine daha iştah açıcı hale getirmek için çikolata kaplı ilaçlarını sattığı işletmesi büyük bir başarıya ulaşır ve 1885'te Neuhaus - Perrin Şekerleme ve Çikolata fabrikasını kurar. 1912 yılında torunu Jean Neuhaus Jr., "Belçika çikolatasının" vazgeçilmez bir özelliği olacak yeni bir ürün olan "pralin" adını verdiği ilk dolgulu çikolatayı üretir[4].
Bugün Neuhaus, tamamen Belçika'ya ait olan birkaç Belçikalı çikolata üreticisinden biridir. Çoğunlukla Belçika'da üretim yapmakta, ürünlerini ihraç etmekte ve dünya çapında yaklaşık 50 ülkede kendi mağazalarını işletmektedir[4].
Pralin yapma teknikleri kaplama veya kalıplama ile sınırlıdır. Kaplama, dolgunun eritilmiş çikolata banyosuna daldırılmasından veya dolgunun bir çikolata tabakasının altına aktarılmasından oluşur. Kalıplama, eritilmiş çikolatayı içi boş bir kalıba dökerek pralin yapmanın diğer geleneksel yoludur. Ortaya çıkan kalıplar soğutularak sertleştirilir. Pralinin karşılık gelen alt yarısı çikolata ile kaplanır. Sonuç olarak; badem, şeker, vanilya, kakao, fındık ve krem şanti gibi farklı iç dolguya sahip çok çeşitli pralinler oluşturabilir[2].
Kaynaklar:
[1] Google. (n.d.). BE1024669B1 - method for producing a praline. Google Patents. Retrieved September 11, 2022, from https://patents.google.com/patent/BE1024669B1/en
[2] Axome. (n.d.). What is a praline? What is a praline? How to make pralines? All you need to know! Retrieved September 11, 2022, from https://www.planetechocolat.com/en/prestablog-what-is-praline-n10/default
[3] Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği,(Tebliğ No:2003/23)
[4] Garrone, M., Pieters, H., Swinnen, J., From pralines to multinationals: The economic history of Belgian chocolate, LICOS Center for Institutions and Economic Performance & Department of Economics University of Leuven (KU Leuven), 2015.