Meta-Nutrition Mümkün müdür?

23.03.2022

Son zamanlarda pek çok yerde karşımıza çıkan gerçek ve sanalın bilim kurgu vizyonunda birleştiği digital dünya olan metaverse; şirket toplantılarının yapıldığı, açılan konsept mağazalar ile alışveriş deneyiminin yaşanabildiği, sanal billboardlarla pazarlama faaliyetlerinin yürütüldüğü bir yer haline geldi. 

Digital evrene giriş, Facebook’un marka kimliğini bu yönde yenileyerek Meta adına geçiş yapması ve Oculus Quest 2 VR gözlüğünü piyasaya sürmesiyle başlamıştı. Ülkemizde ise firmaların toplantılarını metaverse dünyasına taşıdığı ve bazı giyim markalarının meta-evreninde konsept mağazalar kurduğunu biliyoruz.
Peki, meta-evren gıda alanında düşünülebilir mi?

Bugüne kadar metaverse’ün dışında olacak tek sektörün gıda olacağı, beslenmenin sanal dünyada sağlanamayacağı düşünülüyordu. Ancak İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Lokumcu Altay ve öğrencisi Burak Sarsılmaz ortaklığında faaliyete geçen Eataverse projesi “meta-nutrition”u mümkün kılmayı amaçlıyor.
Yüzünüzde garip bir ifadeyle meta-nutrition mı diye sorguladığınız bu kavram, ilk defa Eataverse projesi ile ortaya konulmuştur. Meta-nutrition kavramı ile sanal dünyada başlayacak nutrition 2.0 yolculuğuna ışık tutulması amaçlanıyor.

Peki nasıl?

Bilimsel çalışmalara başlanan Eataverse projesinde ilk olarak bireylerin tokluk sinyallerinin EEG cihazları kullanılarak saptanması ardından bu sinyallerin ters çevrilerek bireylere geri uygulanması amaçlanıyor. EEG cihazı, beyindeki elektriksel dalgaların ölçülmesi ile beyin fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olunmasına yarayan bir işlemdir. Beyne elektrik vermez, sadece beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçer.

Eataverse projesi ile neuro-feedback olarak da bilinen bu sinyal trafiği sayesinde tokluk hissi sağlayacak beyin sinyallerinin Eataverse VR gözlüklerinde yer alacak sensörler yardımıyla bireylere gönderilmesi düşünülüyor. Ek olarak, bu mekanizmada koku veren kartuşlar, oyunlaştırılmış görsel deneyimi ve gıdaların nutrisyonel değerlerini taşıyan hapların geliştirilmesi planlanıyor. 

Sadece VR gözlüğüyle sınırlı kalmayacak Eataverse projesi kapsamında gıdalara yönelik NFT projeleri, yatırımcıların stake/NFT alım-satımı yapabilmesi için EATA token projesi ve metaverse platformlarıyla ortaklıklar gibi çalışmalar da yürütülecek.