Lesitince Zengin Gıdalar

18.06.2017

   Lesitince Zengin Gıdalar

   Lesitin, hücre zarının yapısında bulunan en verimli fosfolipidlerden bir tanesidir. Vücudunuz yediğiniz yiyeceklerdeki fosfadilkolini yıkarak koline ve bazı fosfatlara dönüştürür, daha sonra da lesitine çevirerek kendi hücrelerinizde kullanmanızı sağlar. Gıda analiz laboraruvarları genellikle gıdada bulunan koli miktarını tespit etmektedir, ne kadar yüksek miktarda koli o kadar yüksek miktarda lesitin demektir. Hayvansal gıdalar kolin açısından en verimli kaynaklardır, bu yüzden de her gün en az 425-550 mg tüketilmelisi önerilir.

   Deniz ürünleri

   Yaklaşık 100 gramlık pişmiş bir morina balığında , somonda ya da karideste 60-70 miligram kadar kolin bulunmaktadır. Bununla birlikte yüksek miktarda D vitamini ve balık yağı sağlamaktadır bununla birlikte kabuklu deniz ürünleri de kalp krizi riskini azalma özelliği olan omega-3 çeşitlerini içermektedir. Bu yüzden, sağlınız için her hafta iki porsiyon deniz ürünü yemeniz önerilmektedir.

   Süt ürünleri ve yumurta

   Bir bardak süt yaklaşık olarak 38 mg kolin bulunduruyorken bir adet büyük boy yumurtada da 126 mg kolin bulundurmaktadır. Peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, çok iyi birer kemik minerali olarak da bilinen kalsiyum kaynağı oldukları için güçlü kemiklerin gelişmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Takviyelerde bulunulmuş süt ürünleri, yediğiniz yiyeceklerden kalsiyum almanızı ve etkin bir şekilde kullanmanızı sağlayacak D vitaminlerini içermektedir. Az yağlı ya da şeker ilavesi olmayan yağsız süt ürünlerini tercih ederek de aldığınız kaloriyi kontrol edebilirsiniz.

   Sebzeler

   Pişmiş borkoli, Brüksel lahanası ve diğer yeşil yapraklı sebzeler 60 mg dan fazla kolin içermektedirler. Bu sebzeler ayrıca iyi birer diyetl ifi, potasyum ve A ve C vitamin kaynağıdırlar. Eğer katı bir vejeteryan ya da vegansanız, ve hayvansal ürünler tüketmiyorsanız yetersiz miktarda lesitin alıyor olabilirsiniz. Bu yüzden doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

   Baklagiller

   Baklagiller lesitince çok zengin kaynaklardır. Bir bardak soya sütü ya da pişmiş barbunya yaklaşık 70-80 mg kadar kolin içermektedir. İki yemek kaşığı yer fıstığı yağı da 20 mg kolin içermekteyken, soya fasülyesi lesitini bir yemek kaşığında 48 mg kolin içermektedir. Ayrıca yer fıstığı ve soya fasülyesi yağları kalp dostu olan doymamış yağları ve E vitaminini de içerirler. Soya fasülyesi ayrıca proteince ve diyet lifi bakımından oldukça zengin bir üründür ve bütün soya ürünleri kalp krizi riskini azaltan isoflavonu içermektedir.

Kaynak: http://www.livestrong.com/article/305368-list-of-foods-that-contain-lectin/