Isıl İşlem Görmüş Sucuk ve Fermente Sucuk Farkı

02.08.2018

   Isıl İşlem Görmüş Sucuk ile Fermente Sucuk Arasındaki Fark

   Bakkallardan, şarküterilerden, süpermarketlerden aldığımız sucuklarda, ısıl işlem ve fermente ibarelerine rastlarız peki bunların anlamları nelerdir?

   Fermente Sucuk Nedir?

   Fermente kelimesi sözlükte "olgunlaştırılmış" anlamına gelir. Fermente sucuk: Geleneksel üretim olarak da bilinir. Kıyma haline getirilen dana, koyun, keçi etinin içine birtakım baharatlar ve aroma vericiler eklenerek hayvan bağırsağının zarı veya yapay kılıf içine konularak belli bir süre olgunlaşması için beklenir. İşlem sırasında sucuk, et ve baharatların etkisiyle mayalanır ve kendine has özel bir lezzete kavuşur. Olgunlaşıp sofraya gelme süresi en az 30 gündür.

   Isıl İşlem Görmüş Sucuk Nedir?

   Hazırlama aşamaları fermantasyon yöntemi ile yapılan sucukla aynıdır. Kıyma haline getirilen dana, koyun, keçi etinin içine birtakım baharatlar ve aroma vericiler eklenerek hayvan bağırsağının zarı veya yapay kılıflar içerisine doldurulup, uygun şartlarda belirli bir süre bekletilmesi ile elde edilen işlenmiş gıdadır. Bu sucuk türünde olgunlaştırma sürecini kısaltmak adına ürünler bekleme esnasında fazla ısıya ve neme tabii tutulur. Olgunlaşma süresi en az 48 saattir.

   Isıl işlem gören sucukla fermente sucuk arasındaki farklar nelerdir:

    1)Fermente sucuklar, ısıl işlem gören sucuklara göre daha kurudur.
    2)Isıl işlem görmüş sucuklara fermente sucuğun aksine olgunlaşma sürecinde ısıyla müdahale edilir.
    3)Isıl işlem görmüş sucuklarda salmonella bakterisi miktarı sıcaklığa ve süreye bağlı olarak değişmekte fakat her daim belli miktarlarda varlığını korumaktadır.