Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Yiyecekler ister bahçeden, ister bir market veya restorandan gelsin, gıdanın hem kalitesi hem de güvenliğini sağlamak için uygun kullanım ve depolama koşullarında saklanması gerekir. Bazı gıdaların kalitesini korumak için nerede saklanması gerektiği o kadar açık değildir. Bu yazımızda yanlış muhafaza edilen gıdaların bazılarını inceleyeceğiz.
Yiyecekler buzdolabında nasıl saklanmalıdır?
Özellikle çiğ olmak üzere bazı gıdalar, hastalığa neden olabilecek mikropları içerir. Neyse ki, bu mikroplar büyük ölçüde pişirme sırasında öldürülmüş olur. Düşük sıcaklıklarda mikrop gelişimi daha yavaş olduğundan, çiğ et, balık ve kümes hayvanları, genellikle en soğuk kısım olan, buzdolabınızın alt rafında kapalı kaplarda saklanmalıdır. Mikropların buzdolabında yayılmasını önlemek için pişmiş ve yemeye hazır yiyecekleri çiğ yiyeceklerden ayrı tutmak ve dökülen yiyecek artıklarını hemen temizlemek gerekir. Her zaman iyi bir genel hijyen önemlidir. Bu nedenle yiyecekler saklanırken paketlenmeli veya kapalı kaplarda saklanmalıdır.
Sıcak yiyecekleri buzdolabına konulabilir mi?
Hayır, buzdolabının sıcaklığını artıracağından, sıcak yiyecekleri doğrudan buzdolabına koymaktan kaçınmak daha iyidir. Yüksek sıcaklık ve yoğunlaşma, mikropların yayılması için iyi koşullar sağlar. Yiyecekler oda sıcaklığına soğuyana kadar bekleyin.
'2 saat kuralını' unutmayın! İster artık, ister paket servis veya yeni alınmış olsun, mikropların yayılmasını önlemek için yiyecekleri iki saat içinde soğutmak ve buzdolabına koymak önemlidir. Yemeği biraz daha hızlı soğutmak isterseniz, soğuk su doldurduğunuz bir kabın içine koyabilirsiniz. Fazla ısı ve su buharının kolayca dışarı çıkabilmesi için bir miktar açıklık bıraktığınızdan emin olun. Soğuyunca hava geçirmez bir kaba koyarak buzdolabına koyabilirsiniz.
Artan gıdaları 2-3 gün içinde tüketin. İstisna olarak pirinç içeren yemeklerin 1 gün içinde tüketilmesi gerekir. Bunun nedeni, pirincin pişirme sırasında hayatta kalan Bacillus cereus gibi uygun koşulu bulduğunda canlı hale dönüşen bakteri formlarını içerebilmesidir.
Hangi gıdalar buzdolabında saklanmalıdır?
Bazı gıdalar bakterilerin büyümesi için iyi koşullar sağlar. Bunlar, özellikle 4°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda depolanıyorlarsa; nemli, besin değeri açısından zengin ve asit oranı düşük ürünlerdir. Bu gıdalara; et, balık, peynir, süt ürünleri ve arta kalan tencere yemekleri örnek olarak gösterilebilir. Kuru gıdalar oda sıcaklığında saklanabilir.
“Bir çürük elma sepettekilerin tamamını bozar” sözünü duymuşsunuzdur. Bu söz doğrudur, çünkü farklı meyve ve sebzelerin etilen üretimi ve hassasiyetine atıfta bulunur. Elma, kivi, kayısı ve muz gibi bazı meyve ve sebzeler yüksek miktarda etilen gazı üretir. Etilen gazı, meyve ve sebzelerin olgunlaşma süreciyle bağlantılıdır. Lahana, havuç, kuşkonmaz ve kereviz gibi bazı meyve ve sebzeler; bu gaza diğerlerinden daha hassastır ve bu nedenle etilene duyarlı olarak kabul edilir. Etilene duyarlı meyve ve sebzelerin çabuk bozulmaması için etilen üreten meyve ve sebzelerle birlikte saklanmaması gerekir.
Aşağıdaki tablo, bazı gıda ürünleri ve bunların buzdolabında saklanmasına gerek olup olmadığı konusunda rehberlik sağlayabilir.
Bu yazı EUFIC'in What foods should (or not) be stored in the fridge? adlı yazısından çevrilmiştir.
Çeviren: Esranur KAYA