Gıdaları Vitamince Zenginleştirme Metodları

09.04.2017

   Gıdaların Vitaminlerle Zenginleştirilme Metotları

   Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan vitamin kayıplarını tekrar dengelemek için gıdaların vitaminler ile zenginleştirilmesinde çeşitli metotlar uygulanmaktadır .
Bunun esasları , gıda maddeleri mevzuatına göre düzenlenmiştir .

   Gıda üretimi çerçevesinde kıymetini arttırma, gıdanın hazırlanmasına göre , özellikle vitamince zengin gıdaların ilavesi şeklinde yapılır ( pişen sebzelere kıyılmış çiğ malzemenin ilavesi baharatlar , garnitürler , soya ununun ilavesi veya buğday embriyosunun ilavesi limon , taze yenen salatalar , işlenmemiş meyve ve sebzelerin kullanımı ) .

   Vitaminler ile zenginleştirilmenin örnekleri gıda endüstrisinde çoktur: 

   Hamur işleri ( pastalar , diyet hamur işleri veya özel ekmekler) , ekseriya soya unu , buğday embriyosu ve diğer vitamince zengin maddelerin ilavesiyle yapılır. Aynı şekilde yumurtalı makarnalar da örnek verilebilir .
   Vitamince zenginleştirmeye iyi bir örnek de margarin çeşitlerine vitamin ilavesidir . Yağ sertleştirilmesinde zarar gören vitaminlerin yerine konması için , margarin yapımında yağda çözünen vitaminlerden A ve D kısmen de E ilavesi yapılır.
   Hazır çocuk mamaları yapımında genellikle 10 mg/100 g ile vitamin C miktarı sabit tutulur. Bu miktar yapım sırasında vitamin ilavesiyle sağlanır . Bunun kontrolünün hassas bir şekilde yapılması gerekmektedir .

   Dünya’da endüstriyel gıda üretimi gittikçe büyük önem kazandığından ( örneğin dondurulmuş gıdalar , soğuk gıdalar ) vitaminleştirme olanakları burada da ortaya çıkmaktadır . Bu yönde pratiğe yönelik araştırmalar yapılmaktadır .