Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Fırınlar ve gıda perakendecileri için ihtiyaç fazlası ekmek büyük bir atık sorunu olarak kabul edilir. Satılmayan ekmeklerin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanırken, çoğu düşük değerli hayvan yemi olarak yeniden satılıyor. NUS'den (Singapur Ulusal Üniversitesi) bir gıda bilimci ekibi, fazla ekmeği yeni bir fermantasyon işlemi kullanarak bağırsak dostu mikroorganizmalarla zenginleştirilmiş bir içeceğe dönüştürmek ve ekmek israfını azaltmak için bir çözüm oluşturmaya çalıştı.
İçecek, sağlığa maksimum fayda sağlamak için yüksek sayıda canlı probiyotik korunurken altı haftaya kadar oda sıcaklığında saklanabilir. Patentli sıfır atık sürecinin arkasındaki araştırma ekibi, NUS Fen Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümünden proje lideri Doçent Liu Shao Quan, Dr. Toh Mingzhan ve Nguyen Thuy Linh'den oluşuyor.
Linh, “Genellikle son tüketim tarihinden önce bir somun ekmeği bitiremem. Ekmeğin içindeki besinleri atmak bir israftır, bu yüzden bir gıda bilimi öğrencisi olarak, fazla ekmeği lezzetli ve besleyici bir şeye dönüştürerek yeniden kullanmanın bir yolunu bulmaya motive oldum” şeklinde ifade ederek bu projenin çıkış noktasını belirtmiştir.
NUS ekibi, farklı ekmek türlerini test etti ve süpermarketlerde yaygın olarak bulunabilen beyaz sandviç ekmeğine odaklanmaya karar verdi. Ekmek bazlı probiyotik içeceği oluşturmak için, beyaz ekmek önce küçük parçalar halinde kesilir ve bir ekmek bulamacı elde etmek için suyla karıştırılır. Bulamaç pastörize edildikten sonra probiyotik bakteri ve maya ilave edilir ve karışım mayalanmaya bırakılır. Tüm süreç yaklaşık bir gün sürer.
Dr. Mingzhan, “Çoğu probiyotik içecek süt bazlı ve laktoz intoleransı olan kişiler için uygun değil. Ekmek bazlı probiyotik içeceğimiz süt ürünü değildir, bu da onu laktoz intoleransı olan tüketici grubu için cazip bir seçenek haline getirir” diye belirterek bu içeceğin önemli bir avantajını ortaya koydu.
Yeni ekmek bazlı probiyotik içecek, oda sıcaklığında altı haftaya kadar saklanabilir ve porsiyon başına en az bir milyar canlı probiyotik hücre içerir. Bu, ISAPP’ın (Uluslararası Bilimsel Probiyotik ve Prebiyotik Birliği) sağlığa maksimum fayda sağlamak için mevcut tavsiyesidir. NUS ekibi, ekmek bazlı probiyotik içeceği yapmak için sıfır atık süreci için bir patent başvurusunda bulundu. Şimdi içeceği ticarileştirmek için endüstri ortaklarıyla birlikte çalışmak istiyorlar.
Doçent Quan, “Şu anda piyasada süt ürünü olmayan probiyotik yiyecek ve içecek seçeneklerinde eksiklik var, bu nedenle ferahlatıcı ve sağlıklı yeni ürünümüz bu boşluğu doldurmaya yardımcı olacak. Buluşumuz aynı zamanda ekmek üreticilerinin satılmayan ürünlerine yeni bir tüketim süresi sağlar. Ekmek bazlı probiyotik içeceğin çevre bilincine sahip olanlar için güçlü bir ilgi çekiciliğe sahip olacağından eminiz.” diye belirterek bu içeceğin önemini ve potansiyelini vurgulamıştır.
Çeviren: Gökçe MAVİOĞLU
Kaynak
https://www.newfoodmagazine.com/news/108638/food-scientists-upcycle-bread-waste-into-non-dairy-probiotic-drink/