Dut Meyvesi

22.04.2020

    Dut Meyvesi

Dut hızlı büyüyen yaprak döken bir bitkidir ve dünya çapında tropikal, sutropikal ve ılıman gibi farklı iklim koşullarında yetişir. Anadolu’da dut kültürü 400 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. Türkiye’de yaygın olarak Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde üretilmektedir.

Üç tür dut meyvesi vardır: Beyaz dut ( Morus alba l. ) , Karadut( Morus nigra L.) ve Kırmızı dut( Morus rubra L.)

Dut meyveleri Türkiye’de daha çok geleneksel olarak pekmez üretiminde ve kurutularak kuru gıda üretiminde kullanılmaktadır.Meyveler arasında, dut meyveleri fenolikler ve antosiyaninler bakımından zengindir. Ciddi bir mineral kaynağıdır. Özellikle kalsiyum ve fosfor bakımından önemlidir.Karadut ise insan sağlığı açısından içerdiği C vitamini ile vücuda daha faydalı olduğu görülmüştür.

Genel olarak dut meyveleri: ateş tedavisinde, eklemleri güçlendirmek, karaciğeri hasardan korumak, kan basıncını düşürmek gibi çeşitli hastalıklarda kullanılan geleneksel bir ilaçtır. Türkiye’de tıbbi olarakta balgam söktürücü,hipoglisemik,  dizanteri, kronik hastalıklarda ilaç olarak kullanılmaktadır.

Dut meyveleri yüksek oranda nem içeriğine sahip olduğu için depolamaya duyarlıdır. Yıkanmamış dut meyveleri birkaç gün buzdolabında bir kapta saklanabilir yada kurutularak muhafaza edilebilir.


Yazar:Merve EROL


KAYNAKÇA:

Bahçe 47 ( özel sayı 2: Uluslararası Tarım Kongresi ( Utak 2018 ))

N.Güngör & M.Şengül, Beyaz Dut (Morus Alba L.);  Meyvelerinin Antioksidan Aktivitesi, Toplam Fenolik İçeriği ve Seçilmiş Fizokimyasal Özellikleri .