Balların Rengi Neden Farklıdır?
- 5.02.2024
- DETAYLI BİLGİ
Bal, gıda ürünleri içerisinde raf ömrü en uzun olan gıdalar arasında kabul edilir. Tabii onu doğru koşullarda saklarsanız…
Bu durum balın birçok özelliğinin bir araya gelmesiyle mümkündür. Bu özellikleri kısaca açıklayacak olursak:
Bal oldukça sıvı görünse de, aslında su içeriği oldukça düşüktür. Aynı zamanda mikroorganizmaların kullanabileceği suyun ölçüsü olarak tanımlanan su aktivitesinin düşük olması da balın bozulmadan kalmasını sağlar.
Balın asitliğinin 4 civarında yani düşük olması içeriğindeki sitrik, formik ve baskın bir şekilde glukonik asitten kaynaklanır. Bu asitlerden en önemlisi glukonik asit, arı enzimleri ile üretilir.
Glukonik asit üretilirken hidrojen peroksit isimli bir koruyucu madde de üretilmiş olur. Bu doğal yollardan üretilen kimyasal, bala antimikrobiyal özellik kazandırır.
Bütün bu faktörler, doğru depolama ve ambalajlama koşulları ile birleştiğinde balın raf ömrü uzamış olur.
Kaynakça:
Sandman. (2021, October 11). Food chemistry: The reasons why honey does not spoil. The Food Untold. https://thefooduntold.com/food-science/food-chemistry-the-reasons-why-honey-does-not-spoil/
Why doesn’t honey spoil? – the chemistry of Honey. Compound Interest. (2016, May 30). https://www.compoundchem.com/2014/08/21/chemistryofhoney/#:~:text=Honey%20is%20something%20of%20an,still%20perfectly%20edible%20(supposedly*).