2022 Yılı İçin 10 Gıda Trendi Tahmini

Göğem Sanem DAĞLI | 25.01.2022

Institute of Food Technologists (IFT) tarafından yayınlanan Food Technology dergisinin editörleri, 2022 yılı için en yeni gıda trendleri için tahminlerini açıkladılar. Önümüzdeki yıl için gıda trendi tahminleri ise şu şekilde:

Alternatif Et Konsolidasyonu

Alternatif protein sektörü, 2022 yılında güçlü bir birleşme ve satın alma faaliyeti için olgunlaştığının tüm sinyallerini veriyor. Bitki bazlı ve hücresel pazarda yeni başlayanlar, ilk hamle avantajlarını hızla güçlendirmeye çalışırken; geleneksel devler, kaçınılmaz görünen pazar değişimlerine karşı korunmak için yatırım yapıyor. Bu klasik bir yap ya da satın al senaryosudur! Impossible Foods ve Beyond Meat dahil olmak üzere bitki bazlı pazardaki öncüler, cesur hamleler için gereken parayı biriktiriyor. Bunlar gerçekleşirken Tyson ve Cargill gibi geleneksel et şirketleri, New Wave Foods, Memphis Meats Aleph Farms ve Future Meat Technologies gibi hücresel protein şirketlerinin bir alanına yatırımlarını genişletti.

Bill McDowell, Genel Yayın Yönetmeni


Seçici Tüketiciler Daha Da Seçici Olacak

Belirli gıda gruplarının (et, süt ürünleri, şeker) kendi refahları üzerindeki etkisinden endişe duyan, sağlık bilincine sahip tüketicilerden oluşan büyüyen bir grup, diyet değişikliklerini benimseyerek yeni nesil bitki bazlı gıdalar, düşük şeker içeriğine sahip ürünler ve diğer sağlıklı yaşam ürünleri için daha fazla fırsat yaratacaktır. Bu trend, özellikle sağlık sorunlarıyla yüzleşen yaşlılar ve beslenme konusunda ilgili olan Y kuşağı tarafından yönlendirilecektir. 

Mary Ellen Kuhn, Genel Yayın Yönetmeni


Yükselen İleri Dönüşüm

Gıda atıklarının ileri dönüştürülmesi kavramı yıllardır var, ancak önümüzdeki yıllarda gıda üreticileri için ön planda ve merkezde olması bekleniyor. Yüksek mal ve hammadde fiyatları karlılığı zorlamaya devam ederken, şirketler atık olarak kabul edilen çıktılardan yeni gelir akışları arıyorlar. Ekim ayında, Dole Sunshine Co. meyve işleme sırasında kullanılmayan yan ürünleri ve kullanılmayan meyve parçalarını; enzimler, ekstraktlar, tohum yağları ve lifler gibi yüksek değerli doğal ürünlere dönüştürmek amacıyla Dole Speciality Ingredients adlı yeni bir girişim başlattı. Daha fazla şirket de bu akımı takip edecektir.

Kelly Hensel, Kıdemli Dijital Editör


Daha Fazla Süt Alternatifi

Bitki bazlı sütler, sağlığa faydası ve besleyiciliği, temiz etiketli olarak nitelendirilmeleri ve çevre dostu özellikleri nedenleriyle popülaritesini artırmaya devam ediyor. Son zamanlarda yulaf bazlı ürünlerin soyayı geride bırakarak satışlarda ikinci sırayı aldığı bu son derece rekabetçi alanda, yeni lansmanların patlamasını bekleyin. Bezelye bazlı ürünler de tüketicilerin ilgisini çekerken; fasulye, nohut, arpa, kenevir ve ketenden yapılan bir dizi yeni formülasyon, süt alternatifleri alanındaki boşluğu yeniden şekillendirmeye ve doldurmaya devam edecektir.

Margaret Malochleb, Yardımcı Editör


Gıda İşleme İçin Daha Akıllı Dönem

Biz "Gıda Güvenliği İçin Daha Akıllı Yeni Çağ" hakkında konuşmaya devam ederken, işleyiciler/üreticiler proseslerini dijitalleşmeye daha entegre hale dönüştürmenin yollarını arıyor. Ancak, bu durum aynı zamanda veri ihlalleri korkusu ve geleceğin işgücü ihtiyaçlarını karşılama kapasitesindeki eksiklik nedeniyle çekinceler yaratıyor. Dijital araçlar gıda işleme endüstrisinde daha fazla verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik vaat ettikçe; sensörlerin, verilerin ve güçlü tahmin kabiliyetine sahip AI modellerinin akıllı kullanımına olan ilgi yeniden canlanacaktır.

Ziynet Boz, Katkıda Bulunan Editör, İşleme


Her Şey Sakin

Bağışıklık sisteminin sağlığı tüketiciler için en önemli konulardan biri olmaya devam edecektir, ancak sakinleşmeyi, rahatlamayı ve stresi azaltmayı teşvik eden ürünlere de ilginin artması bekleniyor. Geçtiğimiz son iki yıl, dengeli ve huzurlu olmak dışında her şekilde tanımlanabilirdi. Bu nedenle kaygıya ve strese yardımcı olduğu bildirilen bileşenler popüler olacaktır. Bunun için Melatonin, L-theanine, magnezyum gibi bileşenlere ve lavanta, ashwagandha, kediotu ve papatya gibi bitkisel ürünlere göz atın.

Linda Milo Ohr, Katkıda Bulunan Editör, Nutrasötik Maddeler


Rahat Gıda Güvenliği ve “Cottage Foods” 

2021 yılında gerçekleştirilen 29 eyalet yasama oturumunda “cottage foods” olarak bilinen gıda ürünleri grubunun perakende satışı için gıda güvenliği gereksinimlerini gevşetmeye veya ortadan kaldırmaya çalışan 69 yasa tasarısı bulunmaktaydı ve bunlardan 14 tanesi yasallaştı. Örneğin; Arkansas ve Montana, artık ev yapımı yiyecek ve içecek üreticilerini ruhsat, sertifikasyon ve denetimden muaf tutuyor. Bu tarz bir mevzuat, gıda güvenliği ve denetiminin yükünü tüketiciye yüklemektedir. Bu trend 2022 yılı ve sonrasında da devam ederken; gıda güvenliği uzmanları, tüketicileri eğitme ve sağlıklı kararlar almalarına yardımcı olmak için eyalet yasa koyucularına veri tabanlı kanıtlar sağlama konusunda proaktif olmalıdır.

Jane Caldwell, Katkıda Bulunan Editör, Güvenlik ve Kalite


Diyet ve Kanser Hakkında Yeni Görüşler

Kasım ayında Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, palm yağında yaygın olarak bulunan bir yağ asidi olan palmitik asidin farelerin diyetine eklendiğinde, ağız ve cilt kanserlerinin yayılma olasılığının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Oleik asit ve linoleik asit ise böyle bir etki göstermemiştir. Bu keşif, diyet ve kanserin nasıl bağlantılı olduğuna dair anlayışımızı geliştiriyor. Bu devrim niteliğindeki çalışma, diyet seçimlerinin kanserin ilerleme riskini nasıl etkilediğine ve daha da önemlisi bu bilginin mevcut kanser tedavilerini geliştirmek ve yeni tedavileri keşfetmek için nasıl kullanılabileceğine dair, 2022 yılında daha fazla çalışma gerçekleştirilmesine öncülük edecektir.

Gülhan Ünlü, Katkıda Bulunan Editör, Güvenlik ve Kalite


Daha Akıllı Ambalajlamaya Doğru Hareket

Bilimsel gelişmeler ve ekonomik ihtiyaç, tüketici ve perakendeci dostu akıllı ambalajların gelişimini teşvik edecektir. Bilim; raf ömrü ile pH arasındaki bağıntı, hidrojen sülfür, spesifik gıdalar için karbondioksit, reaktif mürekkeplerdeki gelişmeler gibi yoğun verileri içerir. Ekonomik ihtiyaçlar ise; daha yüksek gıda fiyatları ve daha az mağaza seyahatleri ile yüzleştiğinde gıda israfının pahalı ve elverişsiz olduğunu fark eden müşterileri ve mağaza içi israfı azalttıklarında lojistik stresi hafifletebileceklerini fark eden perakendecileri içerir.

Claire Koelsch Sand, Katkıda Bulunan Editör, Ambalajlama


"Yeni Normal" Yolunda Bir Durak

Yiyecek/içecek ve restoran endüstrilerinin uzun zamandır beklenen “yeni normal” yolculuğu durakladı ve ekonomik dalgalanmalara, tedarik zinciri/işçi sorunlarına, ve yeni bir COVID-19 varyantları setine çarptı. Daha yüksek menü fiyatları enflasyona göre ayarlanmış restoran gelirlerinde gerilemeye sebep oldu. Online gıda alışverişi, pandeminin en yüksek seviyesi olan %20 oranına hızla yaklaşıyor. COVID yayılıyor ve etkisi geleneksel tüketici davranışını çarpıtmaya devam edecektir. Yine de gerçek ürün yeniliği, daha fazla kişiselleştirilmiş primleştirme, restoran/perakende mutfak savaşları ve daha da agresif bir kişisel bakım hareketi, gelecekte ortaya çıkan olumlu trendler arasında olacaktır.

Liz Sloan, Katkıda Bulunan Editör, Tüketiciler


"IFT'nin 10 Food Trend Predictions for 2022 yazısından çevrilmiştir. "