Glukoz Nedir?
- 25.05.2022
- DETAYLI BİLGİ
Fermantasyon Çeşitleri
Fermantasyon daha büyük moleküllü maddelerin küçük moleküllere ayrılması işlemidir. Fermantasyon oksijenli ve oksijensiz olarak ikiye ayrılır. Oksijen kullanılmasına ‘Aerobik fermantasyon’ denir. Sitrik asit, asetik asit buna örnektir. Oksijensiz yapılan fermantasyona ‘Anaerobik fermantasyon’ denir. Etil alkol, laktik asit bu fermantasyona örnektir.
Fermantasyon çeşitleri;
Çeşitli bakteri ve küfler tarafından gerçekleştirilen fermantasyonlar Asetik asit bakterileri tarafından gerçekleştirilen endüstriyel fermantasyonla sirke üretimi, üretiminde bazı küflerin rol oynadığı Rokfor (Roquefort), Kamembert(Camembert) gibi peynirlerle soya sosu ve tempe gibi gıdalarla bu fermantasyon tiplerine örnek olarak verilebilir.
Fermantasyonda rol oynayan
Bakteriler;Laktik asit bakterileri,Propiyonik asit bakterileri,Asetik asit bakteriler
Mayalar;Saccharomyces, Candida pseudotroicalis,Kluyveromyces marxianu
Küfler;Penicillium camembertii,P.roqueforti,Mucor rasmusen,Aspergillus oryzae
Fermente ürünler; Günlük hayatta tüketilen gıdaların önemli bir bölümünü mikrobiyal faaliyetler sonucu üretilen fermente ürünler oluşturmaktadır.Fermente gıdaların raf ömrü aynı gıdaların üretiminde kullanılan ham maddelerin raf ömründen çok daha uzundur. Buna ilaveten fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmaların özellikleri ile ilişkili olarak karakteristik bir tat ve aromaya da sahiptirler.Fermente gıdaların diğer gıdalara kıyasla insan sağlığı açısından bir takım olumlu etkileri kanıtlanmıştır.
Fermente su ürünleri; Marinatlar, Ceviche, Escabeche
Fermente süt ürünleri; Peynir,Yoğurt, Tereyağı, Kefir, Kımız
Fermente et ürünleri; Sucuk
Fermente bitkisel gıdalar; Turşu, Zeytin
Fermente alkollü içecekler; Bira, Şarap
Diğer fermente ürünler; Ekmek, Sirke, Soya sosu, Tempe
Kaynak: Gıda Mikrobiyolojisi-Prof.Dr.Adnan ÜNLÜTÜRK&Prof.Dr.Fulya TURANTAŞ
https://oyairmaksahin.files.wordpress.com/2016/02/fermente-gc4b1dalar-teknolojisi-1.pdf