Süzme Peynir Neden Daha Yumuşaktır?

01.04.2020

Peynir, sütte bulunan süt proteini olan kazein, peynir mayası veya peynir kültürü ile pıhtılaştırılması sonucu ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür.

  Üretim basamaklarına ait teknik parametrelere bağlı olarak çok geniş çeşitlilikte peynir elde edilmektedir. Bu çeşitlerden bir tanesi de süzme peynirdir.   

 Süzme peynirin üretim yolculuğunda ultrafiltrasyon sistemi başrolü oynar. Ultrafiltrasyon sistemi laktoz ve mineral ağırlıklı permeate kısmını ayırırken, retentat kısmında protein ve yağı konsantre eder. Bu konsantre retentat pastörizatörüne gönderilip tekrar pastörize ve homojenize edilir. Pastörizasyon sonrası mayalama sıcaklığında dolum makinesine yönlendirilir. Süzme peynir üretimi için özel olarak tasarlanan dolum makinesi kültür, maya ve süt konsantresini karıştırıp kaplara aynı anda doldurarak koagulasyon tüneline yönlendirir. Bu tünel içerisinde olgunlaşan peynirin üzerine parşömen adı verilen kağıt konulur ve tuz ilavesi yapılır. Folyo ve kapaklar kapatıldıktan sonra inkübasyon odasında belli bir sıcaklıkta bekleyen peynir soğuk odalara taşınır ve soğuk zincir ile marketlere dağıtılır.

Süzme peynir, yumuşak kıvamlı bir peynir olması sebebiyle diğer beyaz peynir ürünlerinden farklılık gösteren bir süt ürünüdür. Kıvam olarak krem peynire yakın olan süzme peynir, tuzlu ve hafif ekşi bir aromaya sahiptir. süzme peynirin yumuşak olmasının sebebi içeriğinde bol miktarda süt bulundurmasıdır.

  Süzme peynir, yüksek besin değeri sayesinde insan vücudu için oldukça faydalıdır. Bunlardan bazıları:

- İçerdiği protein oranı sayesinde spor yapan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir süt ürünüdür.

- İçeriğinde yüksek oranda bulunan kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde kemik gelişiminde de önemli bir yere sahiptir.

- İçeriğinde yüksek oranda bulunan B vitamini sayesinde metabolizma sisteminin kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. 

- Düzenli olarak süzme peynir tüketen kadınlarda meme kanseri olma riski oldukça düşüktür.


Yazar: Ece ARADEMİR


Kaynaklar: 

Türkiye ve Dünya Peynirleri- Vet.Hek. Doc. Dr. Ali Ayyıldız