Bazı Yumurta Sarıları Neden Turuncudur?

31.01.2024

Yumurta sarsının rengi, karotenoid isimli kimyasal bileşikten gelir. Karotenoidler; bitkilerde bulunan kırmızı, turuncu ve sarı renk maddeleridir. Aynı zamanda yeşil bitkilerde de bulunur ancak klorofil isimli fotosentezde görevli yapının karotenoidi baskılaması sebebiyle yeşil görünürler. Buna en iyi örnek, baharda yeşil olan yaprakların klorofil kayboldukça sarı renge dönmesi yani karotenoidlerin açığa çıkmasıdır. Yine maydonoz, brokoli gibi yeşilliklerin zamanla sarıya dönmesinde de buna benzer bir durum gerçekleşir.

Peki ya yumurta sarısında ne işi var dediğinizi duyuyoruz. Şöyle ki; serbest dolaşan tavuklar, yedikleri tahıl, ot ve bitkilerden bu karotenoidleri vücutlarına almış olurlar. Haliyle bu karotenoidler, tavuğun yağ içeren et, yumurta gibi ürünlerine geçer. Bu sebeple yumurtanın rengi, tavuğun tükettiği ürüne bağlıdır. Bu durumun insan sağlığı açısından herhangi bir farklılığı bulunmamaktadır.

Yumurta sarısının renginin tavuğun cinsi, yaşı ve kullanılan çiftçilik uygulamaları gibi faktörlere bağlı olarak da değişebileceğini unutmamak önemlidir.

Kaynak:
Maoka T. (2020). Carotenoids as natural functional pigments. Journal of natural medicines, 74(1), 1–16. https://doi.org/10.1007/s11418-019-01364-x