Smoothie Nedir?

31.03.2020

Günümüzde sıklıkla adını duyduğumuz ya da ara öğünlerimizde yer verdiğimiz smoothieler özellikle meyve,sebze içeren yoğurt  ve tahıl gibi besinlerle de desteklenen içeceklerdir. Yeterli meyve ve sebze tüketiminin kardiyovasküler hastalıklar, kanser, hiper tansiyon ve diğer obezite, diyabet gibi kronik hastalıkların üzerinde koruyucu etkileri olduğu belirlenmiştir. Meyve ve sebzeler yoğun lif içeriği, vitamin ve mineral zenginliklerinden dolayı son dönemde daha bilinçlenen tüketiciler diyetlerini meyve-sebze smoothie leriyle zenginleştirmektedir.

Fonksiyonel gıdalar ; sağlık yararları sağlayan fizyolojik olarak aktif bileşikler içeren gıdalardır.Smoothie ler ile birlikte artan, meyve ve sebze alımının kronik ve dejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu için fonksiyonel gıda olarak adlandırılabilmektedir. 

Diğer mikro ve makro besinlerin aksine diyet lifleri için tavsiye edilen üst sınır bulunmamaktadır fakat aşırı tüketimi bağırsak sorunlarına yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) son dönemlerde tüketicileri tam tahıllı gıdalar, meyve ve sebze tüketimine daha fazla teşvik etmektedir bu gereksinimlere katkı sağladığı ve göze hitap ettiği için smoothieler sektörde trend haline gelmeye başlamıştır.

Fitokimyasallar meyve ve sebzelere canlı renk ,aroma ve baharat özelliklerini veren bileşenlerdir. Fitokimyasalların özellikle;

· Antioksidan mekanizması

· Hormonlara yardımcı madde olma

· Vücuttaki enzimleri uyarma gibi faydalarının yanında LDL oksidasyonunu inhibe etme, bağışıklık fonksiyonunu destekleme, kan şekerinin düzenleme, anti-fungal etkiler sağlama ve anti-kanserojen etkileri vardır.

Smoothieler zengin vitamin ,mineral,lif ve fitokimyasal içeriğinden dolayı bireylerin diyetinde sık tüketilmeye başlanan bir gıda haline gelmiştir.


Kaynaklar:

Maeda, E. (2013). The Effects of Green Smoothie Consumption on Blood Pressure and Health-Related Quality of Life: A Randomized Controlled Trial.

Rogers, P. J., & Shahrokni, R. (2018). A comparison of the satiety effects of a fruit smoothie, its fresh fruit equivalent and other drinks.Nutrients,10(4), 431.

Konu hakkında güncel kaynakçalı yazımız için tıklayınız.