Hangi Gıdalarda Biotin Bulunur ?

Cemre PAKSOY | 13.04.2017

Özet:

  • Biotin, gıdaları parçalamaya yardımcı olan enzimlerin çalışmasına yardım eden ve suda çözünebilen bir B grubu vitaminidir.
  • Et, yumurta, balık, kabuklu yemişler, tohumlar ve belirli sebzeler gibi biyotin içeren gıdaların tüketildiği dengeli bir beslenme ile yetişkinler için yeterli biyotin alımına ulaşmak mümkündür.
  • Saç ve tırnak sağlığı için takviye olarak kullanımı yaygın olsa da biyotinin etkinliğini gösteren araştırmalar sınırlıdır.
  • Kanda yüksek miktarda biyotin bulunmasının rutin bağışıklık testlerinde yanıltıcı etki gösterdiği uyarısı yapılmıştır.
  • Biyotinin tavsiye edilen günlük alım miktarına yakın alınması ve gıda takviyeleri için sağlık uzmanlarına danışılması gerektiği önerilmektedir.

Biotin; gıdaları parçalamaya yardımcı olan enzimlerin çalışmasına yardım eden ve suda çözünebilen bir B grubu vitaminidir [1]. Doğal olarak bazı gıdalarda bulunabildiği gibi veya gıda takviyesi olarak da alınabilmektedir [2]. Saç ve tırnak sağlığı için takviye olarak kullanımı yaygın olsa da biyotinin etkinliğini gösteren araştırmalar sınırlıdır [3]. 

Biotin birçok gıdada düşük oranlarda bulunur. Süt, karaciğer, yumurta sarısı ve bazı sebzeler insan beslenmesi için en önemli doğal biotin kaynaklarıdır. Arı sütü ve bira mayası da yüksek miktarda biotin içeren gıda maddeleridir [1]. 

Bazı gıdaların biotin içeriği aşağıda verilmiştir [1]:


İnsanlar biyotini depolayamadığı için günlük olarak biyotin içeren gıdaların tüketilmesi önemlidir [4]. Günlük biyotin ihtiyacı yaşa bağlı olarak değişmektedir. Ulusal Sağlık Enstitüsü Gıda Takviyeleri Ofisinin tavsiye ettiği günlük biyotin alımı aşağıda verilmiştir [2]:

Et, yumurta, balık, kabuklu yemişler, tohumlar ve belirli sebzeler gibi biyotin içeren gıdaların tüketildiği dengeli bir beslenme ile yetişkinler için yeterli biyotin alımına ulaşmak mümkündür [3]. 

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından; çoğu biyotin takviyesinin günlük ihtiyacın 650 katı kadar biyotin içerdiği belirtilmiştir [5]. Kanda yüksek miktarda biyotin bulunmasının rutin bağışıklık testlerinde yanıltıcı etki gösterdiği uyarısı yapılmıştır [6]. Bu nedenle biyotinin tavsiye edilen günlük alım miktarına yakın alınması ve gıda takviyeleri için sağlık uzmanlarına danışılması gerektiği önerilmektedir [4].

Kaynakça

[1] F., C. J. G., & McClung, J. P. (2017). Part II Considering the Individual Vitamins. In The vitamins: Fundamental aspects in nutrition and health (5th ed., pp. 372–384). Elsevier Science & Technology.

[2] U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). Office of dietary supplements - biotin. NIH Office of Dietary Supplements. Retrieved December 14, 2022, from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/#en1

[3] Thompson, K. G., & Kim, N. (2021). Dietary supplements in dermatology: A review of the evidence for zinc, biotin, vitamin D, nicotinamide, and polypodium. Journal of the American Academy of Dermatology, 84(4), 1042–1050. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2020.04.123

[4] Food Insight. (2019, February 20). What is biotin? Food Insight. Retrieved December 17, 2022, from https://foodinsight.org/what-is-biotin-health-food-sources/

[5] Commissioner, O. of the. (n.d.). FDA reminds public of possible biotin interference for certain tests. U.S. Food and Drug Administration. Retrieved December 16, 2022, from https://www.fda.gov/news-events/fda-brief/fda-brief-fda-reminds-patients-health-care-professionals-and-laboratory-personnel-about-potential

[6] Colon, P. J., & Greene, D. N. (2018). Biotin interference in clinical immunoassays. The Journal of Applied Laboratory Medicine, 2(6), 941–951. https://doi.org/10.1373/jalm.2017.024257