Güvenli Gıdalar için Püf Noktalar

12.08.2018

   Güvenli Gıda İçin Püf Noktalar Nelerdir ?

   1.    Güvenlik için işlem görmüş gıdaları tercih edin.

   Gıdanın işlenmiş olması gıdanın güvenliğini ve depolama ömrünü uzatır. Örneğin çiğ süte göre her zaman pastörize edilmiş süt tercih edilmelidir. Salatalar gibi çiğ tüketilen gıdalar ise yeterli bir yıkama gerektirir.

   2.    Gıdayı doğru pişirin.

   Tavuk,et,pastörize edilmemiş sütler gibi bazı gıdalar patojen kaynaklı hastalıklarla kontamine olmaktadır. Doğru ve mükemmel pişirme bu patojenleri öldürür. Ancak gıdanın her bölgesinde sıcaklığın 70⁰C’a ulaşması gerektiği unutulmamalıdır. Donmuş et,tavuk,balık ürünleri pişirilmeden önce çözülmelidir.

   3.    Pişirilmiş gıdalar vakit geçirilmeden tüketilmelidir.

   Bekleme süresi arttıkça risk artar. Tam güvenlik için pişmiş gıdalar yenilme sıcaklığına indiğinde derhal tüketilmelidir.

   4.    Pişmiş gıdalar dikkatli depolanmalıdır.

   Eğer gıda daha sonra tüketilmek için pişirilmiş ise 60⁰C üzerinde veya civarında sıcak ortamda ya da 10⁰C altında veya civarında soğuk ortamda depolanmalıdır. Bu sıcaklıklar gıdanın 4-5 saat süreli depolanması için geçerlidir. Bebekler için depo edilmemiş gıdalar tercih edilmelidir.

   5.    Pişmiş gıdaların tekrar ısıtılması doğru yapılmalıdır.

   Depolama sırasında gelişmiş olan mikroplara karşı en iyi ve en güvenilir koruma şekli pişirilmiş gıdaları tekrar ısıtmaktır. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de buzdolabında bekleyen pişirilmiş gıdalardaki mikropların ölmediği, sadece çoğalmalarının yavaşladığıdır.

   6.    Pişmiş gıdaların çiğ gıdalarla teması önlenmelidir.

   Güvenle pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla hafif bir temas bile ettiğinde kontamine olabilir. 

   7.    Eller sık sık yıkanmalıdır.

   Gıdaların hazırlanmasına başlanılmadan önce ve her ara verişte eller çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Balık,et,tavuk gibi çiğ gıdalar temizlendiğinde diğer gıdaların işlemine başlamadan önce eller tekrar yıkanmalıdır. Ellerdeki yaralar veya enfeksiyonlar da pişmiş gıdayı bulaştırır.

   8.    Tüm mutfak yüzeyleri titizlikle temizlenmelidir.

   Gıdaların normal ortamda kolaylıkla bozulduğu göz önünde tutularak gıda hazırlamakta kullanılan tüm yüzeyler çok temiz tutulmalıdır. Her bir gıda parçasının,kırıntısının veya noktasının mikrop yuvası olabileceği unutulmamalıdır. Bulaşıkların ve kirlenmiş kıyafetlerin her gün değiştirilip tekrar kullanımdan önce kaynatılması gerekir. Yerlerin temizlenmesinde kullanılan bezler ayrı yerde tutulmalı ve tekrar tekrar yıkanmalıdır.

   9.    Gıdaların böcekler,kemirgenler ve diğer hayvanlardan korunması gerekir.

   Hayvanlar, sıklıkla insanlarda hastalığa neden olan patojenle mikroorganizmaları taşırlar. Bu nedenle gıdaları sıkıca kapalı kaplarda depolayarak saklamak gerekir.

   10.    Temiz su kullanın.

   Gerek içmek için gerekse gıda hazırlamada saf ve temiz su kullanılmalıdır. Eğer su kaynağı hakkında bir şüphe varsa gıdaya ilave edilmeden önce veya içecekler için buz yapmadan önce sular kaynatılmalıdır.