Besin Mayası Nedir?

16.04.2020

Vegan ve vejetaryen diyetlerinde eksik olan hayvansal gıdaların eksikliği sebebiyle alınması gerekli olan bir çok vitamin ve mineralden yoksun kalınabilmektedir.Bu vitaminlerin en başında B12 vitamini gelmektedir. Bilindiği üzere B12 vitamini vücudumuzdaki çoğu faaliyette yer almaktadır. Örneğin, DNA sentezi, kan hücrelerinin oluşumu, enerji sağlanması, sinir sisteminin düzenlenmesi gibi insan sağlığına ciddi yararı bulunmaktadır.

Dışarıdan B12 vitamini takviyesine ihtiyaç doğmaktadr.Bu yazımda B12 vitamini ihtiyacını karşılarken kullanılan bir ürüne “Besin Mayasına” değinmek istiyorum.

Besin mayası adından da anlaşılacağı üzere mayanın ta kendisidir. Gıda raflarında bulunan bu ürün %100 cansız Saccharomyces cerevisiae mayasını içermektedir.Saccharomyces cerevisiae bilindiği üzere ekmek mayasıdır. Mayanın üretimi yapıldıktan sonra raflardaki ömrü uzatılabilmesi için üretilen maya dondurulup kurutma işlemi uygulanarak mayanın minimum hasar görmesi ve  sindirilebilirliği yüksek olarak depolanması sağlanmaktadır. Bu sayede raf ömrü 12-24 ay arası olabilmektedir.

Beslenme mayaları, tek hücre proteinleri ile zengin bir amino asit kaynağıdır ve çeşitli biyoyararlanılabilen mineraller (örn.Krom, selenyum, çinko, demir, magnezyum, fosfat, bakır, manganez) ve B vitaminlerini(B12, B1,B2,B3, B5 v B6 vitaminleri) içermektedir. Bunların yanında yüksek oranda lif ve protein içeriğine sahiptir. Bu besin takviyesi sayesinde,dışardan vitamin, protein takviyesinin büyük bir kısmı gerçekleştirilebilir olmaktadır.

Beslenme mayasındaki krom  normal kan şekerinin korunmasınımsağlamaktadır, selenyum ise bağışıklık sisteminin normal işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır.

Beslenme mayaları, ergenlik döneminde veganlar, vejetaryenler, sporcular, keşifçiler ve gençler için faydalıdır. Ayrıca, bazı maya türleri bir mikroorganizmanın
probiyotik olarak kabul edilmesi için gerekli özelliklere sahiptir. 

Besin mayasının tüketimi nasıl olmalıdır?

Çorbalara,makarna soslarına, salatalara, omlete,kavrulmuş sebzelere, tencere yemeklerine ve daha başka vegan, vejetaryen, sporcu beslenmesinde olan yemeklerin her birine eklenerek tüketim sağlanabilmektedir. Eklendiği ürüne peynirimsi bir tad vermektedir. Peynir yerine kullanılıyormuş gibi düşünebilmektedir. Bir yemek kaşığı (5 gram) beslenme mayası 20 kaloriye sahiptir ve bunun aksine çok yoğun protein miktarı (2,35 gram) içermektedir.

Sağlıkla ve evde kalın..



Kaynaklar:

Jach, M. E., & Serefko, A. (2018).Nutritional yeast biomass: characterization and application. In Diet, Microbiome and Health (pp. 237-270). Academic Press.

Ciudad-Mulero, M., Fernandez-Ruiz, V.,Cuadrado, C., Arribas, C., Pedrosa, M. M., Berrios, J. D. J., ...& Morales,P. (2020). Novel gluten-free formulations from lentil flours and nutritional yeast: Evaluation of extrusion effect on phytochemicals and non-nutritional factors. Food Chemistry, 315, 126175.